ساختار کفش ایمنی چگونه است ؟
در ساخت و تولید کفش های ایمنی از اجزاء و قسمت هایی استفاده می شود تا پا همیشه ایمن بماند. این اجزاء از جنس های مختلفی ساخته می شوند که در کل کفش ایمنی را به وجود می آورند تا از آنها بتوان در کارهای مختلفی استفاده کرد. در زیر اجزاء تشکیل دهنده انواع کفش ایمنی را معرفی می کنیم.
اجزای کفش ایمنی
سر پنجه: قسمتی است که انگشتان پا را محافظت می کند و در ساخت این قسمت از پوشش های فولادی، کامپوزیت و پلاستیک استفاده می شود تا از مقاومت بالایی برخوردار باشند. سرپنجه در کفش های ایمنی وظیفه مراقبت از انگشتان پا را در مقابل اجسام سنگین دارد.
رویه: به قسمتی از کفش که پوشش کلی آن را در بر می گیرد رویه گفته می شود و در ساخت آن از مواد چرمی و پلاستیکی استفاده می شود. رویه کفش باید در برابر نفوذ و ضربه و حتی برش مقاوم باشد.
کفی: با توجه به اینکه ممکن است در مدت زمانی طولانی از کفش ایمنی استفاده کنیم، ساخت کفی های آن متناسب با قوس پا و شکل کف پا طراحی می شود تا موجب خستگی پا و از فرم خارج شدن اسکلت آن نشود. جنس این کفی ها از فوم، چرم و پلاستیک ساخته می شود تا هنگامی که کفش را می پوشیم فشار های اضافی وزن بدن را خنثی کند. کفی ها دارای دو نوع نرم و سخت هستند که این دسته بندی نیز بر اساس مشاغل ساخته می شود.
زیره: زیره کفش ایمنی از قسمت های مهمی است که باید دارای مقاومت و انعطاف باشد و در ساخت آن از پی یو و تی پی تو استفاده می شود که از استحکام بالایی برخوردار هستند. علاوه بر استحکام و مقاومت، زیره انواع کفش ایمنی باید سبک نیز باشد تا هنگام کار به مدت طولانی پا خسته نشود.
تفاوت کفش ایمنی و کوهنوردی
از کفش ها می توان در موارد گوناگون و مختلفی استفاده کرد که یکی از آنها استفاده از کفش کوهنوردی است. با توجه به اینکه کفش کوهنوردی هم در زمره کفش های ایمنی محسوب می شود، اما تفاوت هایی با انواع کفش ایمنی دارد و آن هم در نوع کاربرد آن است. از این کفش در هنگام کوهنوردی استفاده می شود و می خواهیم پا در برابر پیچ خوردگی و سرما در امان و اینکه در برابر نفوذ آب و سرما نیز مقاوم باشد. اما در کفش های ایمنی از استاندارد های مختلفی از جمله سر پنجه فولادی، ضد اسید، ضد برش و … استفاده می شود.
علایم اختصاری روی کفش های ایمنی
برای استفاده درست و صحیح از کفش های ایمنی نیاز است که بدانیم این کفش ها دارای چه علایم و حروف اختصاری هستند که هنگام خرید کفش ایمنی باید هر کدام از آنها را بدانیم چرا که این علایم اختصاری مشخص می کند کفش از چه مقاومتی برخوردار است و از این کفش های ایمنی در چه موارد و مشاغلی می توان استفاده کرد. در ادامه این موضوع انواع این علایم و حروف اختصاری را به همراه نوع استفاده هر کدام بیان می کنیم.
PU: نشان دهنده این است که زیره این کفش از پلی اورتان ساخته شده است.
RR: نشان دهده این است که کفش در برابر ابزار های برنده مقاوم است.
CP: در برابر جریان برق و الکترسیته مقاوم است.
SD: نشان دهنده این است که کفش در برابر انفجار مقاوم است.
SB: نشان دهنده این است که کفش دارای سرپنجه های فولادی است و در برابر ضربات مقاوم است.
SRA: نشان دهنده ضد لغزش بودن کفش بر روی سرامیک و محلول هایی مانند سولورید سولفات است.
SRB: نشان دهنده ضد لغزش بودن بر روی فولاد با گلسیرول است.
مثلث سبز: مقاوم بودن کفش در برابر سوراخ شدن و پارگی
نوار سفید: مقاوم بودن کفش ایمنی در برابر برق و الکتریسیته
نوار زرد: محافظت در برابر استاتیک و شوک های الکتریکی
نوار سرخ: هدلیت کننده الکتریکی
درخت صنوبر: مقاوم در برابر ابزارآلات برشی